MASNA KOSA / Koliko često je prati?

Kako svakodnevno dobijam vaša pitanja na ovu i slične teme, rešila sam da u okviru ovog posta odgovorim na jedno od najčešće postavljenih pitanja a to je - Koliko često treba prati kosu koja se brzo masti?

Ovaj post je posvećen naročito onim osobama kod kojih je uz mašćenje prisutno i opadanje kose, masna perut i usporeni rast.

Znam, i svi to znamo, da što češće peremo kosu to se kosa brže masti, i zbog toga ne savetujem da se kosa pere svakog dana. MEĐUTIM! Jako je bitno da ne držite kosu masnom predugo (ne duže od 4 dana, ali iskreno, ja ne bih ni 4 dana mogla izdržati). Pre svega, na masnoću se lako lepi sva prljavština, a kosa dolazi u dodir sa licem (prljavštinu na licu ne želimo), i zapravo- nije higijenski. Ali želim na nešto drugo da stavim akcenat. Zamislite da vam se lice jako masti i da tu masnoću ne ukonite, u najboljem slučaju dva dana. Šta bi se desilo da se 2 dana ne umijete nekim proizvodom koji je namenjen čišćenju lica? Pore bi se začepile i pojavio bi se problem u vidu komedogena, bubuljica. Isto se dešava sa kožom glave. Ako ne uklonimo tu masnoću može se desiti (ako vam je to navika, pre ili kasnije će se sigurno desiti) da dođe do toga da se kanali korena "začepe". Tada dolazi do slabljenja korena, do nastanka masne peruti, potom i opadanja, a kako je sve to povezano i do sporijeg rasta kose. Uglavnom, problem je dugoročan i može se zakomplikovati, na primer, tako što će opadanje samo da se poveća.

Postoji još jedan slučaj koji većina naziva prebrzim mašćenje kose, i ako to možda nije problem. To je slučaj kod osoba koje imaju izuzetno tanku dlaku i nemaju mnogo kose, a u tom slučaju je sasvim realno i normalno da masnoća izbije mnogo brže nego kod osoba sa gustom kosom i/ili debelom dlakom. U tim slučajevima se često pribegava šamponima koji su agresivni i koji će isušiti teme, što apsolutno nije dobro ni poželjno i samo može pogoršati problem. Ako je vaš slučaj takav, jednostavno naviknite se da živite tako i perite kosu redovno, jer kod vas nije problem mašćenje već činjenica da masnoća izbije brzo na površinu.

Zato, moj savet jeste, ako imate problem sa pojačanim mašćenjem, saznajte uzrok. Ako je uz to mašćenje propraćeno ostalim problemima koje sam navela, vrlo verovatno je u pitanju zdravstveni problem. Posetite lekara, dermatologa koji će vas uputiti dalje (možda endokrinologu), a za to vreme koristite dobre, kvalitetne šampone (ali bez ulja) i obavezno BEZ SILIKONA. Silikone ćete prepoznati ako pogledate sastav i u njemu pronađete sastojke sa sufiksom -one, -ane...

Problem nećete rešiti tako što perete kosu svaki dan, niti tako što kosu ne perete danima!


_________________________________________________________________________

8 коментара:

  1. Jako koristan i poucan post. Pozdrav od tvoje stare frizerke, mogla bi da me posetis :) J.

    ОдговориИзбриши
  2. Slazem se sa svime sto si navela, nijedna krajnost nije dobra. Ja je perem na svaki treci dan i to je maximum sto mogu da izdrzim. Mislis li da je dozvoljeno na takvoj kosi koristiti sampon za suvo pranje, tj. da li je manje zlo oprati kosu normalno drugi dan ili sampononm za suvo pranje odloziti pranje kose za dan?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ja bih ti rekla svoje misljenje i iskustvo rado. Ni jedno ni drugo nije dobro, svakodnevno pranje kose iritira kozu, zlezde... a sampon za suvo pranje ne moze da napravi veliko zlo ako se ne koristi precesto, i previse. Ako ga koristis precesto moze da ti zapusi koren i da pocne da opada i haos da napravi.. tako da, sampon za suvo pranje i teraj :D samo posle DOBRO operi teme.

      Избриши
    2. Upravo tako. Mora postojati neka mera. To sam bezbroj puta ponovila. Ali svakako, preterano mascenje kose nije normalno i mora se posetiti strucnjak.
      Ali moram reci i da se prekomerno lucenje sebuma nikako ne bi smelo zakamuflirati suvim samponom. Naravno, ok je ponekad, ali je neophodno otici lekaru inace moze biti samo gore.

      Избриши
    3. Naravno. Ali na primer moj slucaj je da mi se kosa masti od rodjenja, sve sam probala, posetila lekara, proveravala hormone, preparata milion citavo malo bogatstvo sam dala za to i nista. Tako da ako je oduvek kosa masna tu nazalost nema neke pomoci i moramo to da prihvatimo... prestace kad osedimo :D

      Избриши
    4. Druga stvar je kada je kosa po prirodi sklona mašćenju. Kada se kosa odjednom krenula mastiti više nego što je normalno, očigledan je znak da nešto nije u redu u organizmu. Tada apelujem da se poseti lekar.

      Избриши
    5. O da,naravno to moze biti neki hormonski poremecaj i slicno...

      Избриши