Suvi krajevi kose / Kako ih se rešiti bez šišanja

Moja kosa nije po prirodi suva. Međutim korišćenje fena, prese ili figara (ponekad), kao i korišćenje blanša pre čak 2-3 godine, ostavilo je vidljive i ne tako lepe tragove na mojim krajevima.

Što se tiče tragova blanša koje vučem toliko dugo znajte da je to zbog toga što kada sam se pokajala i videla rezultat korišćenja blanša na ovako tankoj kosi nisam mogla da ošišam kosu do glave. Šišala sam se postepeno, i puštala da mi taj deo jednostavno izraste. I tako sam sada ostala sa malim tragovima blanša na krajevima sa kojima trenutno eksperimentišem, i ne šišam ih, jer smatram da su odlična stvar za mene kao nekog ko testira razne proizvode za negu, pogotovo sada kada sam u potrazi za kvalitetnim proteinskim tretmanom. Najveći broj čitalaca ste upravo vi za suvom i oštećenom kosom pa mi je u najvećem interesu da se usmerim na taj problem.

Dakle, mučim se sa suvim krajevima, koji su posledica spoljnih uticaja, korišćenja proizvoda koji emituju veliku toplotu, farbanja, i pokušaću da vam pojasnim kako ja rešavam taj problem sa suvim krajevima.

Ja sam slučaj koji ima suve krajeve koji su pritom iskrzani. Spremni su za šišanje.
Oni su najpre bili samo suvi, dehidrirani a vremenom su počeli i da se pojavljuju i oštećenja. I baš taj deo kose (krajevi) mi se oštećuju velikom brzinom jer je struktura dlake koja je tretirana blanšem skroz oštećena. Trenutno, moj naveći problem je da pronađem dostojnu zamenu HBP-u i pokušam da makar malo oporavim oštećene delove. Šišaću se sigurno, ali želim da zajedno sa vama pronađem proizvod koji će mi pomoći ali koji može i drugima da pomogne, jer svi znamo koliko je teško naći dobar proizvod na bazi proteina.

Ono što vrlo uspešno rešavam jeste problem sa suvim delovima, što je i glavna tema ovog članka.
Ovaj problem rešavam na više načina i svaki je uspešan. Za mene je olakšavajuća okolnost što mi ostatak kose nije dehidriran, i ovo malo mogu vrlo lako da rešim. Ne znam koliko mogu da pomognem vama ako vam je kosa prirodno suva, i jako suva, ali nadam se da ćete uspeti da izvučete zaključak da li i u kojoj meri neki od ovih metoda može da vam pomogne.

  • Ono što obožavam da radim pred pranje kada imam dosta slobodnog vremena jeste da dam svojoj kosi kvalitetan tretman uljem. Nisam opsednuta prirodnom kozmetikom, niti mislim da je svemoguća, niti su ulja nešto bez čega ne mogu. Iskreno, više volim kupovne maske za kosu. Međutim ono što kokosovo ulje radi kosi na polju hidratacije je nešto stvarno fascinantno. Iznerviram se kada vidim one viralne tekstove gde obećavaju čuda tako što ćete polivati kosu vodom u kojoj je kuvan krompir, luk ili nešto slično. Ali tekstovi koji viralno kruže o kokosovom ulju su nešto sasvim opravdano, jer je kokosovo ulje pravo blago. Još nešto što obožavam da stavljam na krajeve zajedno sa kokosovim uljem jeste Fuzija za oštećenu kosu (klik ovde za recenziju). Ova mešavina ulja jako, jako lepo hidrira moje suve krajeve, omekša ih, daje kosi sjaj i ona zaista izgleda lepše. 


  • Dalje, ovaj problem rešavam dobrom maskom za kosu koja omekšava dlaku i dobro je hidrira!  U mom slučaju je presudno to i da je zagladi. Volim taj osećaj kada su krajevi glatki, meki, i takve maske me u poslednje vreme oduševljavaju. Takav osećaj dobijam sa maskama kao što su Redken All Soft, Tigi Resurrection,  Dikson Argabeta Collagen, Bio Kap hranljivi balzam, Matrix Total repair, Garnier Avocado i Shea butter, Ove maske baš rade ono što ja volim i skroz omekšaju krajeve da se ne može ni naslutiiti da imam problem sa suvim delovima. Nažalost, ako neko vreme prestanem da koristim takve proizvode suvoća ume da se vrati, ali sam svesna koliko su ti krajevi izmučeni.
    OVDE možete pročitati post o hidratantnim maskama koje su me oduševile.
  • I poslednji ali ne manje bitan korak jeste dodatno zaglađivanje i zaštita suvih krajeva silikonskim serumima ili leave in prskalicama. Ako već imamo problem sa suvim krajevima i izbegavamo šišanje jednostavno moramo da radimo bar na tome da ih zaštitimo kako ne bismo pogoršali situaciju. U suprotnom kosa će izgledati još gore, a oštećenja će biti sve veća. Ako ste protivnik silikona u nezi kose zapitajte se još jednom čemu to? Oni jesu štetni za teme, ali jako lepo mogu zaštititi krajeve kose, a verujte da vam je uzalud sav trud oko nege ako je na kraju ne zaštitite od spoljnih uticaja, koji sami po sebi mnogo štete kosi, naročito u današnje vreme kada je sve oko nas zagađeno, kada je sunce toliko jako, kada su zimi ogromne hladnoće... Tada nam trebaju silikoni. Uvek nam trebaju silikoni! Samo ih treba upotrebiti na pravi način.

Dakle, da rezimiramo, suvi krajevi nisu ogorman problem. Lako se može rešiti. Lako možemo čak i oštećenja sakriti. Potrebno je samo da izaberete proizvod koji zaista dobro hidira, da izaberete proizvod čiji sastav vam odgovara (na primer ako vašoj kosi izuzetno prijaju ulja tražite proizvode u kojima ulja dominiraju). Dovoljan stepen hidratacije vam neće obezbediti običan balzam,  niti obična random maska siromašnog sastava, jer dehidrirana kosa zahteva jaču negu i dobre sastojke. Nemojte da vas zavara proizvod koji će vam samo lako odmrsiti kosu i dati instant osećaj mekoće već izaberite kvalitetniji proizvod sa finijim sastavom koji će vam suve krajeve držati hidriranim na duže staze, i da oni budu do sledećeg pranja u dobrom stanju.
Kada su u pitanju silikonski serumi na tržištu je ogroman broj jako dobrih. Veliki broj njih obavlja svoju funkciju. Ne daju "Wow" efekat ali štite kosu i drže je zaglađenom. Ponavljam, zaštita je izuzetno bitna, a ne možemo zanemariti ni estetski momenat. Umesto silikonskih seruma možete koristiti i leave in prskalice. Moje preporuke tog tipa proizvoda možete pročitati ako kliknete OVDE.


Dakle, nega uljima, kvalitetna hidratantna maska i zaštita = rešen problem suvih krajeva.

Šta vi koristite za hidrataciju suvih krajeva?

_________________________________________________________________________

33 коментара:

  1. Анониман20. јун 2015. 14:39

    Gde ima da se kupi ovo kokosovo ulje sa slike? Hvala :)

    ОдговориИзбриши
  2. Анониман20. јун 2015. 14:39

    Svaka čast na postu:-) super sii, dosta mi pomazu tvoji postovi! Ja sam plavuša, koristim blanš kada hocu da se satiram leti ali nemam problema sa kosom posle.. Testirala sam kokosovo ulje 3 meseca sam ga nanosila pred svako pranje i kosa mi je nakon ovoga porasla dosta a kvalitet je neuporedivo bolji! Od korena do krajaeva..

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala. :)

      Hvala ti i sto si podelila svoje utiske sa nama. Svaka cast na strpljenju da 3 meseca redovno nanosis ulje :)

      Избриши
  3. Анониман20. јун 2015. 15:40

    Meni ne pomaze tooliko za krajeve koliko za celu kosu... ne znam sto. Imam suve krajeve i nisu nesto drugaciji posle ulja, dok drugi deo kose dobije sjaj.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Pa pretpostavljam da ti je cela kosa suva, a da su krajevi suvlji pa ti samo ulje nije dovoljno. Mozda tvojoj kosi cak i ne odgovaraju ulja :)

      Избриши
  4. Анониман20. јун 2015. 17:54

    U kojoj Idei može da se nadje kokosovo ulje?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. http://online.idea.rs/#!/products/60033366/beyond-organic-extra-virgin-kokosovo-ulje-310g-beyond

      Znam da moze online, ali nisam sigurna u kojim objektima ga ima.

      Избриши
  5. Moram priznati da svi ti recepti homemade kod kuće od krompira i ostalog povrća i voća i svega drugog rade svoj posao, ali je meni jako smorno da to praktikujem redovno jer ja ne mogu da kuvam krompir na svaka tri dana i da ga jedem. Ovako da kuvam krompir zbog njegove vodice samo zbog kose, ne isplati mi se i često i zaboravim da ostavim tu vodu kad kuvam krompir (suviše sam gladna :D). Jedino čaj može proći i to mi je ok za teme glave ili samu dužinu. Meni oni odgovaraju, a nekome ne.

    No, kokosovo ulje je zaista ono što je meni sasvim super jer na brzinu ga mogu naneti i držati koliko treba i to bilo kad i gotov je proizvod, pa nema zamajavanja oko kuvanja i prethodnog spremanja.

    Meni odgovara kokosovo ulje, ali ni sa njim ne treba preterivati, bar je tako moja kosa "govorila". Pored Sahul brahmi amla ulja (kojeg više nema u prodaji, a ja imam još malo u bočici i čuvam ga za posebne prilike jer mi toliko lepo izravna kosu, ispegla, osvetli da sija divno), ovo je isto fantastično. Galafarm maslinovo ulje i ono staro bademovo sam znala ugrejati u lončetu u kojem sam uspela provrelu vodu, kao i ricinusovo na samo teme koje me je spaslo (a i sada opet) od čuvenih ljuspica kao peruti i od svraba. Meni je i to sređivalo suve krajeve (ugrejano Galafarm maslinovo) i nakon toga sam mogla i neki osrednji balzam da nanesem i da mi krajevi budu hidrirani, mekani. Kad sam oporavila kosu onda sam proredila korišćenje i sve je bilo ok. A evo sad baš, baš retko kad koristim ulja i onu masku od avokada i ulja (recept sa kosa.rs), i tačno vidim promenu na kosi da njoj ipak trebaju ulja. Meni ipak odgovaraju ulja i tada sam mogla da je perem i litarskim šamponom i nekim osrednjim balzamom takođe onim litarskim ili od 500ml i da imam zaglađenu kosu, hidriranu, svilenu, sjajnu.. Nažalost, nekome ne odgovaraju ulja l pak neka određena ulja ili ulja nekog proizvođača (npr. maslinovo ulje koje ja koristim za spremanje hrane mi ne odgovara, a organsko je, devičansko, grčko), nekome ne odgovara ono što ja koristim, ili meni ne odgovara ono što drugi koriste. Imam u ulici, kod mene kući, par, sada već, devojaka i tako zasednemo kad se nađemo preko leta, i izmenimo "tajne" i stvarno, ono, različite stvari za različite kose.

    Za zamaskiranje krajeva definitivno mora neka prskalica ili ulje sa slikonima. E, sad i tu je opet ono, da svakom prija nešto drugo. Ja trenutno rotiram Balea oil repair i Garnier goodbye damage. Ne volim silikone jer mislim da meni zaista kosa puca zbog njih i onda pre njih moram uvek da koristim veoma hranljive maske ili balzame, ali ova dva seruma-ulja mi savršeno zaglade kosu i sa njima smirim antenice. A ja uvek njih nanosim kad upotrebim neke agresivnije šampone ili osrednje balzame za moju kosu ili stvari koje mi ne daju završnicu kakvu želim, pa ovim serumima rešavam problem i dobijem stvarno kosu kao sa reklame.

    I slažem se, i za suve krajeve i za samu kosu koja je suva mora se redovno do povremeno (kad je kosa oporavljena) koristiti tretmani koji rešavaju suvoću, pa se između i mogu priuštiti izleti sa nekim manje hranljivim balzamima, maskama i šamponima koji nisu blagi, pa opet se vratiti na hranljive maske i balazame i blage šampone uz upotrebu ulja (ono koje odgovara) i nekim stvarima za završnicu koje služe kao zaštita. Nažalost, mora sa suvom kosom malo više muke i rada i discipline i učenja šta kos odgovara jer je svaka kosa individualna.

    Idem sad da bacim oko na tu fuziju za kosu, deluje zanimljivo :)

    ОдговориИзбриши
  6. Анониман21. јун 2015. 03:49

    Ja isto koristim bas to ulje sa slike, i to je nesto najbolje sto sam probala, a probala sam mnogo toga. Posle njega mi kosa bude meka i mirisna. Mada ne bi trebalo da se preteruje sa kolicinom, jer se barem meni tesko spira masnoca. Kokosovo ulje takodje koristim za celo telo, i u ishrani. Fantasticna stvar.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ne samo zbog masnoće, već što zaista ume da ukruti. Kokosovo ulje je zakon :) Hvala što si podelila svoje iskustvo i što me pratiš :)

      Избриши
  7. E pa nisam losa ja isto koristim to sto si nabrojala. I mnogo volim kokosovo ulje. U poslednje vreme su mi suvi krajevi pa sam se sad malo uzbiljila sa koriscenjem ovih proiyvoda pa ce se valjda oporaviti malo. Sisam ih s vremena na vreme, pa ce valjda to da se sredi.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ti si super, znam ja da ti vodiš računa. Ako je kod krajeva problem samo suvoća, rešićeš to lako, sigurna sam.

      Избриши
  8. Da li mislis da je Selective Aminokeratin dobra zamena za HBP? Imam dugu kosu, a jako tanku dlaku, sklonu mrsenju i pucanju, pa bih narucila Aminokeratin i Protein infuziju :-) Takodje me interesuje, da li si mozda nesto nacula o njihovom proizvodu Mild texture? Evo sta proizvodjac kaze o njemu:
    Delikatna polutrajna kovrdžavost-bez tioglikolata i amonijaka sa belančevinama svile i ekstraktima magnolije.
    Jedinstvena formula za različite vrste kose, u kojoj se upravlja dejstvo kovrdžanja sa vremenom mirovanja, u vremenu od 5 minuta za jako osetljivu kosu do 25 minuta za jako otpornu kosu.
    Traje od 8-10 nedelja u zavisnosti od tipa kose, tehnike kovrdžanja i od proizvoda za odrzavanje.

    Ne bih da radim klasican mini val, posto se plasim da bi mi kosa bila spaljena, ali me je ovo bas zainteresovalo i cini mi se da preparat nije jak i agresivan... Please, help :))))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Za sada ja ne znam za bolju zamenu a da nije ekstremno skupa, od Aminokeratina. Protein infuse je takodje odlican.
      Ne znam za Mild teksture, ne mogu da komentarisem proizvode koje nikada nisam probala.

      Избриши
  9. Анониман8. јул 2015. 02:47

    Mislim da bih imala tri dlake na glavi da nisam otkrila ovaj blog! :-) Naime, idem na more za par dana i zanima me da li je dobro da kokosovo ulje stavim na krajeve pre odlaska na plažu? U dilemi sam jer mi je nekoliko ljudi reklo da ulje na kosi i koži u kombinaciji sa suncem i visokom temperaturom nije preporučljivo. Nadam se da ću dobiti odg pre nego što krenem! :-)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Cao :) Moj savet ti je da ne stavljas na plazi kokosovo ulje vec neki proizvod koji ce zastiti kosu od sunca, a kada dodjes sa plaze stavi kokosovo ulje kao tretman jer je tada hidratacija najbitnija.

      Избриши
    2. Анониман8. јул 2015. 18:59

      Hvala na savetu! :-)

      Избриши
  10. Divan ti je post. Moram se nadovezati sa pohvalama za kokosovo ulje jer to je nešto nešto najdivnije sto sam ikada probala. Neprocjenjivo! Kosa mi je inače kovrčava i suh, bez sjaja, ali otkako koristim kokosovo ulje, jako se popravila, kovrče su ljepše, zahlađenije i imaju sjaj. Svakoko preporučam svima jer je efekt neprocjenjiv!

    ОдговориИзбриши
  11. Da li kokosovo ulje mozes da stawljas i svakodnevno ako ti je kosa suwa i unistena cisto da na nesto lici..

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Pa bolje je da za svakodnevno korišćenje uzmeš neki serum za tu svrhu. Kokosovo ulje je bolje kao tretman pre pranja.

      Избриши
  12. Moje iskustvo sa kokosovim uljem i nije bas najbolje. Kosa dobije sjaj ali suvi krajevi postaju jos izrazeniji i kruti

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ne znam koje kokosovo ulje ste koristili, ali nerafinisano, čisto kokosovo ulje nikako ne može isušiti kosu. Druga stvar je ako je u njega nešto dodato.

      Takođe, pročitala sam negde da ne treba preterati sa količinom kokosovog ulja prilikom nanošenja, jer može malo ukrutiti kosu, ali nikada i nikako ne ne može isušiti. :) Možda nešto drugo u vašoj nezi izaziva dehidriranost.

      Избриши
  13. Meni takodje kokosovu ulje omeksa gornje delove kose ali isusi krajeve.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ako se pretera sa njim, može se desiti da ukruti. Ali da isuši, ne može sigurno :)

      Избриши
  14. Da li je za kosu bolje kokosovo ili ricinusovo ulje

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ne mogu se porediti. Ricinusovo se koristi za negu temena, a kokosovo za negu dlake. Oba su odlična.

      Избриши
  15. Kosa mi je u strašnom stanju, uništila sam je presom i donji deo je mnogo kraći nego ostala kosa. Takođe mi se kosa mnogo proredila. Da li sam jedina?? I šta da radim?

    ОдговориИзбриши