Nega tanke i slabe kose

Tip kose koji definitivno najbolje poznajem jeste ovaj kojem i moja kosa pripada- Izuzetno tanka i slaba kosa.

Ona je takva oduvek. Hoću reći da to što je tanka i slaba nije posledica neadekvatne nege, već je takva genetski.

Ovaj tip kose uglavnom nema volumen. Vrlo brzo se masti jer je tanka i masnoći treba malo vremena da izbije toliko da postane vidljiva na površinskom sloju.  A možda najveći problem, makar iz mog ugla jeste to što se vrlo lako može oštetiti. Bukvalno jedno peglanje može ostaviti dosta vidljive posledice na (mojoj) kosi. Iako se lako može oštetiti, tj. porozna je, ipak, većina devojaka sa ovim tipom kose nema većih problema sa hidratacijom, i dlaci ne nedostaje sjaj i mekoća, sem ako je dosta oštećena.

Ipak uz male trikove i kvalitetne proizvode zaštitićete tanku dlaku i održaćete kosu zdravom.

Blanš će oštetiti svaku kosu, pa makar i minimalno. A tanka i slaba kosa je posebno ugrožena.
Nažalost, ovo sam osetila na svojoj kosi. Rešila sam da izvučem pramenove u periodu kada mi je kosa bila divna, zdrava i sjajna. I verujete li mi da posle nekoliko godina i dalje imam negativne posledice tog poduhvata. Odbijam da skratim kosu, a još je ostalo na krajevima delova koji su bili tretirani blanšem. Oni su oštećeni, a ja dajem sve od sebe da se to što manje vidi.

VAŽNOST DVOSTRUKE NEGE
Svakoj kosi je potrebna dvostruka nega. Nega proteinima i hidratacija. Ono što se razlikuje kod svakog tipa i stanja kose jeste na kojoj fazi nege će biti akcenat. Kod tanke i slabe kose akcenat je definitivno na proteinskoj nezi. Tu najveću ulogu imaju maske/ampule i slični tretmani koji su koncentrovani (znajte da jefitni proizvodi koji nisu koncentrovani nisu dovoljni da pruže adekvatnu negu za kosu koja je tanka, slaba, a naročito ako je uz sve to i oštećena). Šampon ne mora da ima u sebi proteine. Neka to bude šampon bez silikona (obavezno!), i ukoliko vam smetaju sulfati izbegavajte i njih (i ako vam ne smetaju obratite pažnju koliko je šampon agresivan. Jaki čistači tj. sulfati mogu negativno uticati ako se dugo koriste). Dakle, neka maska i tretmani nakon pranja budu ono što će imati u sebi proteine.

ZAŠTO PROTEINI?
Keratin je gradivni protein kose. Svaka dlaka je sačinjena od dugog niza keratina. Kada se ošteti dlaka, ona tu napukne i prvo se stvori bela tačkica pred kraj ili duž dlake koja nakon određenog vremena skroz pukne i dlaka kreće da se lista. Ako to primetite znajte da vam je neophodno šišanje ili eventualno kvalitetan tretman koji će da nadoknadi taj gubitak proteina, bar u nekoj meri.

Keratin štiti dlaku od spoljnih uticaja, daje joj čvrstinu. Kada je dlaka tanka, kao što je moja onda je bitno da obratim pažnju da koristim kvalitetne proizvode na bazi proteina koji će dodatno obložiti dlaku, učiniti je otpornijom i jačom.
Proteinski proizvodi imaju dvojaku ulogu. Da popune te "neravnine" tj.pukotine na dlaci koje su zapravo prouzrokovane pucanjem keratinskog niza, ali isto tako njihova uloga jeste da zaštite dlaku, naročito ako je izlažemo štetenim spoljnim uticajima.

Kada koristimo kvalitetan tretman na bazi proteina dlaka dobija dodatan sloj, što će je učiniti otpornijom, vizuelno kosa izgleda gušće (što se najčešće primeti nakon nekog vremena korišćenja ovog tipa proizvoda), dosta lakše se oblikuje, dobija na težini i strukturi pa dobijamo blag efekat ravnanja kose...

Ono što je jako bitno to je da su zapravo oni pravi efekti vidljivi nakon kontinuirane primene. Svaki sledeći put nakon nanošenja tog tretmana kosa dobija novi sloj, i postaje sve otpornija, sve jača i zdravija. Ipak ne smemo ni preterivati. Treba pratiti uputstvo i ne koristiti ove proizvode češće od jednom nedeljno.

Kada primetite da vam je kosa nakon tretmana nešto kruća to je znak da trebate malo da "odmorite" dlaku od toga, i da ako ima potebe nakon dve nedelje ponovite tretman, dok ne budete zadovoljni kvalitetom.

Ako planirate da peglate kosu/uvijate figarom/da je fenirate onda naročito tada koristite proteinsku masku, jer će to dodatno zaštititi kosu od oštećenja.

Važnost korišćenja leave in proizvoda, tj. proizvoda koji se ne ispiraju
Ovaj tip proizvoda uglavnom ne sadrži mnogo hranljivih sastojaka, proteina i sl. (ima izuzetaka). Najčešće je glavni sastojak, tj. sastojak koji dominira silikon. Greška je osloniti se samo na ovaj proizvod i ne koristiti masku za kosu, jer on sam po sebi nije dovoljan da pruži kosi ono što joj treba da bude negovana.
Leave in proizvodi (prskalice, serumi, ulja sa silikonima i sl.) su bitni jer pružaju zaštitu kosi od spoljnih uticaja. Uz to imaju i estetski momenat, i čine da dlaka pri krajevima bude zaglađena, što odaje utisak negovane i zdrave kose.
Za tanku kosu je ovaj korak u nezi posebno važan jer je ona dosta krhka i potrebno je zaštiti je i ojačati je dodatno.
Bilo bi jako dobro ako uspete da nabavite proizvod koji ima u sebi i proteine. Ja koristim Matrix Keratidose (Za recenziju kliknite OVDE).  Ali i običan silikonski serum, poput onog zelenog iz Avona je bolji nego da ne koristite ništa u tu srhu.

Ako ste baš odlučni u tome da ne koristite niti jedan proizvod koji ima silikone, moja preporuka je Yves Rocher mlečni serum o kojem sam pisala OVDE. On u sebi ima proteine i zaista je dobar. Ali moj predlog je da još malo razmislite o upotrebi silikona u nezi krajeva.


Moja preporuka kada su u pitanju proizvodi za tanku kosu (Proizvodi sa proteinima)

  • Redken Extreme Builder Plus- Najbolja proteinska maska koju sam do sada probala, koja čini dlaku punijom na dodir i jačom, a pritom ima divan trenutni efekat koji često izostaje kod maski sa proteinima.
  • Schwarzkopf Fibre Force - Još jedna od najboljih proteinskih maski koje sam sam probala, ako izuzmemo stari HBP. Dosta je koncentrovana, efekat je fantastičan, i jako lepo utiče na kvalitet dlake.
  • Schwarzkopf Peptide Repair Resque - Vrlo slična prethodno pomenutoj. Dolazi u 50ml većoj količini, i efekti su vrlo slični. Obe su fantastične.
  • Selective Protein infuse ampula-  Prava proteinska infuzija. Nakon jednog korišćenja dlaka dobija omotač, što se itekako oseti na dodir.  Ovo je jedna od mojih omiljenih ampula. Kad nju koristim kosa je apsolutno neotporna na vlagu, blago je ukruti zbog proteina koje ima u sebi, što omogućava lakše oblikovanje, i stvarno ne znam koju reč da iskoristim da opišem to koliko je ova ampula dobra. 
  • Selective Densi Fill Botoks za kosu- Najviše volim da mešam protein Infuse i ovaj tretman, ali i sam po sebi je fantastičan. Bukvalno daje efekat kao da je tretman odrađen u salonu, i sve to za dosta manje novca i manje muke. Ako se koristi redovno zaista ostavlja dugoročne efekte na kvalitet kose.
  • Dikson Argabeta Capelli Colorati - Maska koja pored proteina ima i ulja (kombinovana je), ali prilikom korišćenja više osećam proteine pa je zato svrstavam u grupu proteinskih pakovanja. Ova maska je divna, kao i većina Dikson proizvoda. Pripada srednjem cenovnom rangu a daje rezultate koji su definitivno profesionalnog ranga
  • Selective Amino keratin- Jeftinija i nešto slabija verzija Davines HBP. Manje je koncentrovan, ali ako ne možete da priuštite sebi Davines, onda je ovo odlična opcija. Ima istu svrhu kao i svi proteinski proizvodi.
  • Matrix Keratindose- Već sam vam ga pomenula u ovom tekstu. U sebi ima dosta keratina, pa pazite da ne preterate sa količinom, jer kosa bude kruta. Sporo se troši, odlično služi, i ovo je pravi proizvod za tanku kosu. Njegova funkcija je zaštitna i doprineće ojačavanju dlake.
  • Yves Rocher mlečni serum-Još jedan proizvod baziran na prirodnim sastojcima. Bez silikona je. Pružiće kosi negu, a daće i "final touch" i zagladiće dlaku. Čak daje i na teksturi, pa kosa deluje nešto gušće. Bar sam ja stekla takav utisak. Takođe treba biti obazriv sa količinom.
  • Dikson Stamiker-  Dobra proteinska maska koje ne ukruti previše kosu. Kosa je korišćenjem i mekša i jača.
  • Still Med i čokolada-Jeftina proteinska maska. Nije mnogo koncentrovana, ali je ok. Neće oporaviti oštećene delove, ali može dati lep trunutan efekat na tankoj i slaboj kosi.
  • Weleda Balzam od ovsa- Proizvod koji proizvođač preporučuje onima sa suvom kosom. Međutim odličan je za tanku, slabu i svilenkastu dlaku. Ima efekat kao i skupe proteinske maske (ima proteine).

Zaključak
Dakle, najbitnija stvar jeste proteinska nega i zaštita kose od spoljnih uticaja. Proteinske maske da bi imale uticaj na ovakvu kosu moraju biti koncentrovane i kvalitetne. U njih vredi uložiti, jer daju dugoročne rezultate i rezultati su vidljivi vrlo brzo.
Uz to, moramo biti svesni da su fen/pegla/figaro/sunce/vlaga, nešto što će posebno predstavljati opasnost za tanku kosu. Svi znamo da štete. A posebno su štetni za ovaj tip kose.

Uz ulaganje u kvalitetne proizvode i uz smanjenu upotrebu fena/pegle/prese nećete morati toliko često da se šišate, i kosa će biti otpornija na sve spoljne uticaje. U suprotnom je neminovno da će se kosa vrlo lako krzati i neće izgledati lepo.

Kako vi štitite vašu tanku kosu?

_________________________________________________________________________

36 коментара:

  1. Odličan post! Kosa mi je tanka i slaba, brzo se masti na temenu, a tretirana je blanšem, pa sam uvek u nedoumici kako da zadovoljim te dve suprotnosti. Ovaj post mi je mnogo pomogao! :)

    ОдговориИзбриши
  2. Odlican post...imam tanku kosu koja se brzo masti, koristim placetna i late maske za kosu, rotiram ih i koristim sampon kopriva i pantenol Afroditin...takodje sam izbacila peglu i fen, kokosovo ulje mazem vece pre pranja i tako prenocim :-) i ricinusovo ulje takodje...koristim i Balea kremu za kosu, sada planiram da kupim taj Alverde buter :-) samo bih te zamolila da napises gde mozemo da kupimo proizvode koje si navela?! Hvala! Pozdeav!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Sve profesionalne proizvode možete kupiti u frizerskim salonima koji rade sa tim brendom. Selective možete kupiti na tri lokacije u Beogradu (Zemun, Bulevar Kralja Aleksandra, Čumićevo Sokače - Planet Hair je prodavnica), Matrix u online prodavnici prodajakozmetike.com, Davines zajedno sa Selective-om u ove tri prodavnice koje sam navela, Yves Rocher u njihovoj online prodavnici...

      Pratite recenzije, tamo sve jasno pise gde gde kupiti..

      Избриши
  3. Svaki novi post me jako obraduje :)))) Bas zelim tu HBP masku, svi je hvale, ali mi je preskupa i nikako da odvojim novac za nju :S Reci mi molim te gde kupujes Selective ampule i po kojoj ceni? Da li se mogu naci u Novom Sadu?

    Hvala i pozdravcic

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Selective možete kupiti na tri lokacije u Beogradu (Zemun, Bulevar Kralja Aleksandra, Čumićevo Sokače - Planet Hair je prodavnica), ili u nekom frizerskom salonu koji radi sa ovim brendom. Za NS ne znam, pošto sam ja iz Beograda. Možeš da pitaš na njihovoj FB stranici gde imaju salone po NS-u ili da naručiš preko online prodavnice od Cvrleta.

      Избриши
  4. Eh da, post baš za mene. Keratin volim mada mi nekada previše zamrsi kosu.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ne zamrsi on kosu, samo je učini krućom. Zato vi koji imate problem sa tim treba nakon maske keratinom da koristite i hidratantnu masku.

      Избриши
  5. Zdravo, pokusavam da pustim kosu sto duze, sada je otprilike jos malo pa ispod grudi :) medjutim, tanka je i koliko god se sisala i ne tretirala je toplotom ona ispuca (jave se ti beli vrhovi i vidim da se lista). Pokusavam i da stavljam sto manje proizvoda jer hoce da opada a na pregledu su mi rekli da je to od zapusenih folikula jer je dosta masna. Ovo je mja rutina:
    1. dan pre pranja ili bar 6 sati ranije utrljam ricinusovo ulje u kosu (1 nedeljno tj svako drugo pranje)
    2. perem jednom Garnierovim ultra doux za masnu kosu a drugi put S+L plus activ
    3. stavim regenerator za suvu kosu na vrhove
    4. kada se osusi prirodno stavim amika kapi na 2/3 kose
    Da li bi mi preporucila Serical Latte pakovanje ili bi nesto promenila? :) Stvarno volim svoju kosu i iako nemam toliko da izdvojim za skupe proizvode volela bih da joj pruzim najbolju negu.
    Hvala i pozdrav

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nadam se da ne stavljaš maske na teme, potš kažeš da stavljaš što manje proizvoda da ne bi opadala. Onaj ko ti je rekao da ti opada zbog zapušenih folikula je verovatno u pravu.
      Ne znam da li šamponi koje si navela imaju silikone, ali ako imaju moj savet je da ne koristiš njih. To što piše da je za masnu kosu ne znači ništa, jer nažalost loše kategorišu proizvode.

      Ako ti se dosta lista i puca onda ti Latte nije dovoljno jako. Ono je više za neki trenutni efekat. Ja latte stvarno obožavam ali za veće probleme nikako nije. Kao dodatna maska uz neki kvalitetniji proizvod-Da, naravno, ali sam ne može napraviti neki "Wow" efekat na duže staze.

      Избриши
    2. Ne stavljam na teme naravno :) Hvala ti na odgovoru. I samo jos jedno pitanje... Da li bi mi preporucila Alverde Hair Butter ili ove Selective ampule? Sta je ucinkovatije i ima trajniji efekat?

      Избриши
    3. Selective definitivno. Alverde je ok tu za neku dodatnu upotrebu, i pre bih rekla da je za one koji zele iskljucivo prirodnu kozmetiku... Nije Alverde los ali prirodnim proizvodima treba vise vremena za dejstvo.

      Избриши
    4. Hvala ti puno na odgovoru, probacu sa seletiv ampulama. Nadam se da ce resiti problem bar u nekoj meri.

      Избриши
  6. Da li bi mogla da preporucis neki dobar tretman kreatinom za tanku i ostecenu kosu?
    Hvala. Post je super ;)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Da li misliš na keratinske tretmane koji se rade u frizerskom salonu ili misliš na maske sa keratinom koje možeš koristiti sama kod kuće?

      Избриши
  7. Анониман15. март 2015. 13:04

    Odličan post! Kosa mi je ista takva, tanka i slaba, sklona ispadanju tako da će mi super doći ovi savjeti :).

    ОдговориИзбриши
  8. Koliko cesto stavljas Selective ampule?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Iskreno, kada se setim i kada ih kupim. Koristila sam dva pranja za redom. Napravila pauzu i koristila jaku proteinsku masku. Sutra idem ponovo da kupim tu ampulu, pa cu opet staviti dva dana za redom.

      Cak sam poslednji put malu kolicinu stavila na krajeve i nisam isprala i kosa mi je bila diiivna. Sutra cu opet kupiti pa cu bas opet da eksperimentisem i da ih ne isperem.

      Избриши
  9. Анониман25. март 2015. 20:45

    Caos. Da li si mozda probala FreeLimix Therapy repair balzam? Posto vidim da je i on proteinskog sastava, razmisljam se izmedju njega i Aminokeratina :) (ali ipak mi je FreeLimix povoljniji)
    Hvala unapred.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ćao. Nisam probala, ali planiram. Nego vidim da ima balzam i onaj u manjoj tubici kao tretman, pa ne znam šta je od ta dva bolje. Probaću ga sigurno, evo stavljam ga konačno u spisak za kupovinu.

      Избриши
    2. Анониман26. март 2015. 16:51

      Hvala u svakom slucaju :)
      A sto se tice Aminokeratina, da li se isplati kupiti ga, kakvi su tvoji utisci? :)

      Избриши
    3. Mislim da se isplati. I da je cena skroz korektna s obzirom na kvalitet.

      Избриши
  10. Анониман26. март 2015. 00:41

    Da li si mozda probala Revlonov hydra nutritive detangling conditioner? I on u sastavu ima keratin. Moja kosa je tanka, blajhana, a zelela bih da kupim ili tj revlonov ili ovaj matrixov.

    ОдговориИзбриши
  11. Анониман26. март 2015. 01:09

    Ok, samo me zanimalo tvoje misljenje posto se dvoumim sta da kupim od te dve prskalice. I ova revlonova ima keratin u sastavu. Hvala u svakom slucaju.

    ОдговориИзбриши
  12. Анониман26. март 2015. 11:06

    Ok, hvala. Dvoumim se izmedju ta dva, ali pretpostavljam da ni sa jednim ne bih pogresila.

    ОдговориИзбриши
  13. Da li ostoji ista da smanji mascenje kose 😩

    ОдговориИзбриши
  14. U kojim prodavnicama se moze naci Davines HBP maksa? Hvala.

    ОдговориИзбриши
  15. Cao. Najpre hvalaaa na postu. Da li mozes da mi preporucis kojim redom da koristim proizvode,koliko cesto,da li sve? To me uvek najvise zbunjuje kod nege kose. Planiram da uzmem Davines HBP masku,za sada za hidrataciju koristim Garnier a imam i Mateix Keratindose..da li sve da koristim posle svakog pranja ili ne? I kojim redosledom? Hvalaaa unapred. I veliki pozdrav.

    ОдговориИзбриши
  16. Ćaos,

    Da li postoji još neki sastojak osim keratina u proteinskoj maski na koji treba da obratimo pažnju? Da li kombinacija arganovog ulja, ulja makadamije i meda (kao u ovoj masci http://www.hederavita.rs/nega-kose/maska-za-kosu/maska-za-reg-i-opor-ostec-kose-argan-200ml.html) može da zameni te proteinske maske? P.S. Kosa mi nije toliko oštećena, farbana je, ali je suva i naelektrisana. Koristim Syoss Beauty Elixir na prosušenu kosu, ali kosa mi je i dalje naelektrisana pogotovo sad kako se farba ispira.

    Hvala na odgovoru. :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Proteinske maske su samo one koje u svom sastavu imaju oznake: Keratin i Whey. Ulja u sastavu govore da se radi o hidratantnoj masci. Proteinska moze u svom sastavu imati i neko ulje, ali ako ima u sebi puno proteina/ keratina onda je proteinska maska u pitanju, dok ako otprilike ima slican odnos proteinskih i hidratantnih sastojaka onda se radi o kombinovanoj masci.

      Za oporavak ostecenih delova koriste se proteinske maske, a za oporavak suvih delova hidratantne maske.

      Cinjenica da ti se kosa elektise, jasan je znak da se radi o jako dehidriranoj dlaci.

      Избриши
  17. Hvala puno. Mnogo si mi pomogla i sve lepo razjasnila.

    Pozdrav,

    Milica

    ОдговориИзбриши
  18. Анониман25. март 2017. 14:25

    Imam jako dugu kosu, do kraja ledja. Kada je bila kraca vlasi su bile solidne debljine. Medjutim, sada, krajevi su jakoo tanki, a sto je najgore toliko puno pucaju, strasno se listaju, pucaju na 5 mesta, a stalno seckam ispucale krajeve. Nisu suvi, koristim elseve masku extraordinary oil i balzam gliss serum deep repair conditioner. U zadnje vreme skoro sve vlasi su na sredini pukle. Ne zelim da izgubim toliko dugu kosu. Da li mozes da mi preporucis neko dobro sredstvo da to sprecim, ali da nije ekstremno skupo. Hitnooo mi je.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Uticaj na strukturu dlake i samu jačinu iste, mogu imati samo proteini, tj. proteinska pakovanja i tretmani. Kosi koja je već oštećena u toj meri mogu pomoći samo makaze, a ostatku kose, tj. sprečavanju da do daljih oštećenja dođe i za saniranje nekih blažih oštećenja mogu preporučiti proteinska pakovanja poput Dikson Argabeta Color Capelli, Selective Aminokeratin, Ampule Protein infuse i Densi fill (Botox), Dikson B filler (botoks). U početku, ja bih koristila proteinsko pakovanje ili tretman jednom nedeljno, i tako dva meseca dok bih kasnije proteinsko pakovanje koristila jednom u dve nedelje. To je neko moje viđenje, i moje iskustvo. Pozdrav

      Избриши
  19. Анониман10. јун 2020. 02:01

    Hvala na ovoj recenziji! Imam tanku i retku kosu genetski, a od pre par godina mučim muku i sa opadanjem i gljivicama. Dermatolog mi je rekao da je opadanje nakon kojeg sam imala samo trećinu kose posledica stresa, ali je ipak posledica gljivica. Trenutno mi ne opada kosa, međutim nakon jednog dana ona postaje masna i drugi dan polako počinje da me boli koren kose. Od kada je opadala ne koristim ništa što ima silikone i ulja, ali ona ima i dalje opada na nekih godinu dana i bukvalno ne mogu ni pristojan paž da imam jer nema gustinu ni za paž. Što se šampona tiče koristim Logona brezu jer mi kosa škripi posle njega. Mislim da si mi upravo vratila nadu da postoji šansa za negu dužine kose jer sam se plašila da stavljam bilo šta, a pokušaću i da nadjem Mycoseb, da mi pomogne sa temenom i preventuje sledeće opadanje. Hvala. ❤️

    ОдговориИзбриши