Trikovi za negu kose maskama - Moja rutina nanošenja maski

Već dugo želim sa vama da podelim male "trikove" kojima se služim pri nezi kose maskama. To nisu neki senzacionalni trikovi o kojima ćete sada prvi put čuti (da se ne lažemo :) ), ali se radi o jednostavnim stvarima po pitanju rutine na koje možda ne obraćate pažnju, a koje mnogo doprinose tome da nega bude efikasnija.

Jako bitna stvar, koju obavezno radim kada je u pitanju nanošenje maski za kosu, je da pre nanošenja maske iscedim višak vode sa kose. Kada kosu operem šamponom i nežno je iscedim, uvijem je u peškir i tako je ostavim nekoliko minuta kako bi peškir upio višak vode. Kada nanosite masku kosa treba biti vlažna, a ne previše mokra. Ako je previše vode u kosi masku ćete bukvalno razblažiti i efekat će biti umanjen.

Masku nanosim isključivo od ušiju ka krajevima, što bih i vama savetovala, naročito ako se radi o maski koja u svom sastavu ima silikone. Silikoni nisu prijatelji kože glave! Vrlo bitna stvar, ako mene pitate jeste sam postupak aplikacije maske. Svaku masku nanosim tako što uzimam malu količinu proizvoda i nanosim na pojedinačni pramen kose (nekad veći, nekada manji). Na svaki pramen dobro utrljam masku. Jako je bitno ne raditi to agresivno, jer kada je kosa mokra dosta je osetljivija i podložnija krzanju. Masku možete nanositi na kosu četkom za farbanje, ali ja više volim da to radim prstima. Kada lepo utrljam masku isti pramen uvijem (samo ga malo uvrtim). i prelazim na sledeći. Dok masku masirate u dlaku, pre svega pomažete da kosa bolje upije masku i svaka dlaka će biti obložena maskom, a ne samo površinski deo kose na koji ste spontano naneli masku. Na ovaj način trošim manje proizvoda a dobijam bolji efekat. Treba mi malo više vremena da bih masku nanela, ali vredi.

Trik koji verovatno znate, ali ga svakako želim pomenuti jeste grejanje nanete maske za kosu. Taj postupak se obavlja tako što nanesete masku na kosu, stavite kesu preko glave a zatim zagrevate kosu fenom. Preko kese možete staviti i tanji peškir ako se bojite da se kesa može previše ugrejati. Toplota doprinosi tome da proizvod brže i bolje prodire u dlaku i samim tim dobijate jači efekat za kraće vreme. Ako ovo radite nema potrebe da masku držite dugo na glavi.

Kada je red za hidratantnu masku, a pritom imam vremena i mogućnosti, volim da masku držim na kosi celu noć.  Ovo najčešće radim kada znam da ujutru neću imati vremena da držim masku, pa mi ujutru preostaje samo da operem kosu šamponom i eventualno stavim balzam. Masku uvek nanosim na vlažnu kosu. Dakle, neću je uveče oprati šamponom. Samo ću pokvasiti krajeve kose mlakom vodom i naneti masku kako bih je inače nanela po principu koji sam vam objasnila iznad u tekstu. Kosu uvijem u peškir ili maramu i maska ima celu noć da deluje. Ovo radim samo sa hidratatnim maskama, naročito u poslednje vreme sa maskom čiju vam recenziju pripremam- Dikson Bambus maska. Na njenom pakovanju je i naglašeno da se može koristiti na ovaj način, i zaista je efekat fantastičan. Detaljnije ću vam pisati u recenziji.

Ako imate jako suvu kosu i želite bogat tretman, u svoju hidratatnu masku možete dodati ulje. Moja preporuka je kokosovo, arganovo ili ulje makadamije, samo vodite računa da pomenuta ulja budu nerafinisana, jer jedino kao takva mogu imati dobar efekat. Moram priznati da ovo ne radim često, jer nemam velikih problema sa hidratacijom, ali znam da mi je mnogo vas pisalo da vam je ovaj princip mnogo pomogao.

Dosta vas mi je javilo da vam se ne dopada efekat proteinskih maski i da ih izbegavate. Molim vas, ako imate oštećenu kosu, nemojte ih izbegavati. To što vam se efekat ne dopada, ne znači da maska ne doprinosi kvalitetu vaše kose. Naprotiv, što više maska ukruti kosu, najčešće je dokaz da ima veću količinu proteina u sebi. Ako koristite jaku proteinsku masku koja ume da vam ukruti kosu, nakon nje možete slobodno staviti hidratantnu. Znači, princip je sledeći; operete kosu šamponom- nanesete proteinsku masku - isperete je - nanesete hidratantnu masku - isperete je. Nakon proteinske maske hidratantnu ne morate držati dugo. Ako je dobra, za par minuta će vam dovoljno omekšati kosu.

I to je to... Nije ništa komplikovano niti senzacionalno, a opet, čini da nega bude kvalitetnija.
Kojim trikovima se vi služite kada je u pitanju nanošenje maski za kosu?

_________________________________________________________________________

11 коментара:

  1. Čitala sam po redu i stavku po stavku komentarišem :-)
    I ja isto kosu dobro ocjedim, pa nanosim masku, a nakon sveg sapiranja, prije sušenja držim peškir izvjesno vrijeme na glavi, da upije sav višak vode, jer tako bolje osušim kosu (trik? :-D )
    Masku nanosim uvijek samo na vrhove, haj'mo reći na pola dužine kose, jer sam jednom stavila na cijelu kosu (strašno) i nikad više.
    Za grijanje, to praktikujem jednom mjesečno, baleinim regeneratora (to sam prostudirala sa tvoje stranice još davno :-D )
    Proteinsku masku nisam probala, priznajem nisam dobro pazila na času, pa nisam ni upućena, ali znam da iako imam plavu kosu svi frizeri se oduševe (kuc kuc) kako je njegovana i kao svila da je (mislim da je to dovoljno da kažem da sam na dobrom putu).

    Svakako nastavljam sa praćenjem bloga, moram čim prije pročitati to o proteinskoj maski :-*

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti puno na ovako lepom i detaljnom komentaru. Podeli sa nama sta koristis za negu kose :)

      Veliki pozdrav za tebe.

      Избриши
  2. Kad bolje razmislim, jedino sto praktikujem je zagrevanje maske. Mada i to radim retko. Svaka cast na ovom postu, prepun je korisnih informacija. Potrudicu se da tvoje trikove uvedem u svoju rutinu :)

    ОдговориИзбриши
  3. Zeljela bih da te pitam vezano za suvocu kose. Kosu peglam(jednom nedjeljno). Kada opeglam kosu, kosa bi trebalo da je svilenkasta i glatka, a meni je grublja i suva bas..Nije da imam ostecenu kosu, pa da se ne cudim tome. Imam sasvim ok kosu sa ostecenim krajevima. Koristim hidrantnu masku(na mokru kosu,2-3 sata), zatim operem kosu normalnim samponom pa stavim keratinsku masku ili balzam. Onda stavim ili Avonove silikonske kapi(s arganom) ili Loreal ulje ili Glissovu prskalicu, ali nista mi ne pomaze da zamaskiram suvocu kose. Volim tvoj blog! Hvala unaprijed.

    ОдговориИзбриши
  4. Zeljela bih da te pitam vezano za suvocu kose. Kosu peglam(jednom nedjeljno). Kada opeglam kosu, kosa bi trebalo da je svilenkasta i glatka, a meni je grublja i suva bas..Nije da imam ostecenu kosu, pa da se ne cudim tome. Imam sasvim ok kosu sa ostecenim krajevima. Koristim hidrantnu masku(na mokru kosu,2-3 sata), zatim operem kosu normalnim samponom pa stavim keratinsku masku ili balzam. Onda stavim ili Avonove silikonske kapi(s arganom) ili Loreal ulje ili Glissovu prskalicu, ali nista mi ne pomaze da zamaskiram suvocu kose. Volim tvoj blog! Hvala unaprijed.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hej, ćao :) Hvala ti što si se meni obratila za pomoć :) Mnogo sam srećna ako mogu bilo kome od vas da pomognem :)

      Tebi je definitivno kosa dosta dehidrirana. Ne znam koju masku koristiš, možda bi bilo dobro da mi to napišeš. Moja mama, na primer, ima ekstremno suvu kosu, koja pritom nije oštećena. Naprotiv, ima izuzetno jaku, debelu dlaku otpornu na sve živo :) Ali suvoća kose je nešto sa čim se jako bori. Ona pored mene ima najbolje proizvode svakog tipa, koji joj dosta pomažu. Međutim, ako prestane da ih koristi, posle nekog vremena suvoća se ponovo javi. Ona ima i zdravstvenih problema koji to izazivaju, tako da...

      Svakako, postoji dosta maski za kosu koje su dosta hidratantne. Preporučila bih ti Dikson Colagene, Dikson Bambus maska o kojoj ću uskoro pisati, Davines VM, Tigi Resurrection... Eto, ovih nekoliko mi je u samom vrhu. Primetićeš da su to profesionalne maske, koje jesu možda malo skuplje, ali veruj mi, toliko su jake i treba ti izuzetno mala količina... Tako da, potrajaće a ti ćeš, sigurna sam, rešiti svoj problem.

      Veliki pozdrav.

      Избриши
  5. Odličan post, sve pohvale. Redovno ćitam i pratim tvoj rad. Prihvatila sam dosta tvojih saveta i rezultati su već vidljivi. Moja kosa je bila ekstremno oštežena od posledica farbanja jakim hidrogenima i redovnog feniranja 'na lokne' što je uništilo moju kosu. Inače imam tanku, ne preterano gustu kosu. Nakon 6 meseci i promene u rutini, moja kosa izgleda mnogo bolje.
    Interesuje me grejanje pakovanja i maski. Da li je preporučljivio i za hidratantne i za proteinske maske ili ima nekih ograničenja? kupila sam 'HAUBA' kapu koja ima nastavak za fen i spremam se za žestoko grejanje :)

    veliki pozdrav

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala najlepše! Imamo isti tip kose, sudeći po tvom opisu. Nije uopšte lako održati zdravlje kose koja je tanka.

      Što se tiče grejanja, njega nisu izmislili proizvođači kozmetike, već mi, korisnici. Tako da nema nekog pravila. Probaš, i zaključiš kako ti se dopada. Ja to radim i na hidratantnim i proteinskim, ali ne često, uglavnom kada radim dubinsko pranje kose, nakon čega obavezno stavljam neku baš kvalitetnu masku, pa želim da pojačam dejstvo tretmana.

      E, sad, kod neke proteinske koja je jaka, grejanje može napraviti loš efekat, u smislu da može previše ukrutiti kosu. Tako da, sve zavisi.

      I mooolim te, napiši mi kakva je to kapa. Ja ću u međuvremenu guglati o njoj, ali me baš zanimaju utisci nekoga ko je ima :)

      Избриши
  6. Da li to znaci da bi bilo bolje grejati samo pri stavljanju hidratantne maske? Ja imam veoma jaku proteinsku masku, i zaista mi kosa bude ukrucena posle. Od frizera sam cula da stavljanje maske nema neke poente ukoliko se dlaka ne zagreje i samim tim "otvori" za primanje hranljivih sastojaka, a da je kasnije potrebno isprati kosu hladnom vodom jer tako zatvaramo dlaku, inace bi se sve hranljivo sto je u procesu grejanja dlaka primila ispralo vrucom vodom. Zato ja zagrevam samo kada koristim tu jaku proteinsku masku posto bi da je iskoristim maksimalno. Poenta mog pitanja je: Da li je neophodno grejati pri stavljanju maski ili svakako ima efekta (mozda ne tako jakog) i bez grejanja? Hvaala unapred i izvinjavam se na dugom komentaru :D

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Kao što rekoh-nema pravila. Mogu se grejati i proteinski i hidratantni tretmani, ali ja zaista jako dugo to ne praktikujem jer ne vidim potrebu, s obzirom da koristim kvalitetne proizvode.

      Избриши